2018-06-18

Nedräkning till en livsförändrande operation

Den 4 juli klockan 10:30 kommer jag under lokalbedövning opereras för min CTS i högra handen. Jag har drömt om det här i flera år men aldrig trodde jag skulle få göra en operation som faktiskt kan hjälpa mig. För de som inte vet så har jag karpaltunnelsyndrom i båda mina händer och har haft det diagnostiserat sedan december 2015. Ni kan läsa mer om vad CTS är här på 1177 men jag personligen har domningar, stickningar och smärtor i mina händer som strålar upp till axeln. Jag har ingen greppförmåga, jag tappar allting och jag får ont av att bära kassar eller bara en vattenflaska i några minuter. Jag kan inte sitta framför en dator i längre än 45-60 minuter innan jag måste ta en paus, som någon som jobbar inom spelindustrin är det här ett helvete på jorden.

När jag först fick smärtor i mina händer träffade jag både specialister och sjukgymnaster för att få hjälp. Jag fick handskenor som jag skulle ha varje gång jag satt framför datorn och varje natt, jag hade en massa övningar jag skulle göra dagligen och jag började simma för att träna på ett mer snällt sätt för min kropp. Det har varit bättre i vissa perioder och ibland har jag hur ont som helst, just nu är jag i en sån period så jag vaknar flera gånger om nätterna trots att jag sover med handskena pga smärtan så jag sökte hjälp hos en ortoped. Jag fick en tid två veckor efter jag gick dit och ortopeden var antagligen den snällaste personen jag har någonsin träffat, han skulle skicka en remiss för att jag skulle få min operation men visste inte var så han satte sig och ringde runt för att höra vart jag kunde göra operationen så fort som möjligt så jag skulle kunna hinna läka under semestern. Det Ortopediska Huset hade visst tid så bara två timmar satt jag hos en annan ortoped som också kunde utföra operationen och bokade in ett datum för att operera min högra hand som jag har mest problem med.

Operationen i sig är väldigt simpel, den tar inte mer än en kvart. Jag får lokalbedövning och de gör ett snitt i handleden/handen och sedan gör det ett till snitt i karpaltunneln och sedan syr de ihop mig och tunneln får läka ihop av sig själv och då blir lite rymligare för medianusnerven och mina problem kommer sakta men säkert försvinna. Hur lång tid det kommer ta för handen att läka är oklart, det kan ta ett tag eftersom jag har haft ett tryck på nerven i så många år. Men stygnen tas bort efter två veckor och då kan man börja använda handen igen även om jag ska undvika att bära tunga saker och sitta framför datorn utan att ta pauser regelbundet. För de som inte vet så slutar jag officiellt samma dag som operationen är från Ztorm, jag har ingen lön längre eller någon form av anställning så jag kommer ta semester och läka ihop i lugn och ro på Öland. Jag är i processen för ett annat jobb som jag hoppas verkligen på att få och det lutar mot att jag börja någon gång i augusti (inget är bestämt ännu dock) så jag kommer ha åtminstone en månad att läka och förhoppningsvis kommer min hand vara bättre redan då så jag kan utföra ett kontorsjobb. Men det kan ta ett halvår tills jag är helt återställd men det känns som ingenting när man jämför med hur länge jag har haft ont och hur mycket det här har gjort mitt liv mer komplicerat än det behöver vara.

Självklart är jag lite nervös, har aldrig gjort någon operation tidigare och vet inte hur det kommer riktigt gå till och kännas efteråt men jag är mest bara lycklig och exalterad. När jag fick veta att jag skulle opereras så började jag gråta för jag blev så lättad, jag har inte sökt jobb för mina problem sedan december 2015 för den specialisten jag träffade då sa att jag skulle ha problem för evigt och en operation skulle inte kunna hjälpa mig utan det enda var att inte ha ett kontorsjobb och jag va helt förkrossad. Äntligen är det ett ljus i slutet av tunneln.

Källa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar